Open normen, belang en actie bij geschillen in besloten ledenverhoudingen'Scheidingsmelding' in het ondernemingsrecht9789089747730 | 1e druk, 2013 |
Beschrijving | |
Voorwoord |
Inhoudsopgave
Beschrijving
Scheidingsmelding en overlegscheiding (‘collaborative divorce’) zijn in de echtscheidingspraktijk bekende fenomenen ter voorkoming en beheersing van conflicten. Ze kunnen ook een belangrijke rol spelen als aandeelhouders of compagnons uit elkaar willen gaan. Binnen het ondernemingsrecht spelen bij dat ‘uit elkaar gaan’ de gedragseisen van redelijkheid en billijkheid en die van behoorlijk ondernemerschap een belangrijke rol. Ze komen alleen lang niet altijd tot uitdrukking in de manier waarop de betrokken aandeelhouders of compagnons met elkaar omgaan. De financiële belangen bij de conflicten die dan kunnen ontstaan zijn doorgaans groot. Het is dus zaak om die conflicten te voorkomen of te beheersen.
Dit boek gaat over de betekenis van scheidingsmelding, opzegging en conflictbeheersing in het ondernemingsrecht in het perspectief van geldende vage normen zoals de redelijkheid en billijkheid. Het behandelt deze thema’s bij personenvennootschappen, (flex-)bv, besloten nv en besloten coöperatie. Het gaat ook in op de vraag of één geschillenregeling over de hele breedte van het ondernemingsrecht mogelijk en wenselijk is.
Doelgroep
Het boek is geschreven voor studenten ondernemingsrecht, voor professionals – advocaten, notarissen, mediators, arbiters en (comparitie- en kort geding)rechters – en voor andere belangstellenden.
Auteursinformatie
L.L.M. Prinsen is advocaat in Breda en docent aan de Vakgroep Ondernemingsrecht van de Universiteit van Tilburg.
Bestellen
Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.