Derdenschade9789462901452 | 1e druk, 2015 |
Beschrijving |
Inhoudsopgave
Beschrijving
De Vakgroep Privaatrecht en Notarieel Recht van de Rijksuniversiteit Groningen organiseerde op 6 oktober 2014 voor de achtste keer het Gronings Letselschadecongres. Ditmaal onder het thema Derdenschade. Met bijzondere aandacht voor het in mei 2014 verschenen Consultatievoorstel zorg- en affectieschade. Een juridisch thema dat volop in de belangstelling staat.
In zijn openingswoord stelde prof. mr. F.T. Oldenhuis (Rijksuniversiteit Groningen) de vraag of het wettelijk systeem – met de nadruk op het limitatieve karakter van art. 6:107 en 108 BW – nog wel voldoet. Hij refereerde daarbij ondermeer aan het ‘debat’ in literatuur én rechtspraak over de toepassing van de zogenoemde confrontatie-eis uit het Taxibus-arrest. Mw. mr. dr. R. Rijnhout (Universiteit Utrecht) schetste het wettelijk systeem voor wat betreft de vergoeding van zorgschade en besprak de op dat deelgebied gerezen knelpunten. Prof. mr. A.J. Verheij (Rijksuniversiteit Groningen) richtte zich op de vergoeding van affectieschade; daarbij passeerden de relevante punten uit het consultatievoorstel de revue. In het middagdeel belichtte prof. mr. S.D. Lindenbergh (Erasmus Universiteit Rotterdam) beide onderdelen van het congresthema vanuit het perspectief van de benadeelde. Het laatste woord op de Groninger Letselschadecongressen is aan de rechter. Ditmaal mr. A. Hammerstein. In zijn lezing besprak hij een aantal standaardarresten, waarbij hij als raadsheer betrokken was. Opmerkelijk was de open wijze waarop hij de ‘achterkant van de genomen beslissing’ toelichtte. In de geschreven versie van zijn referaat is die aanpak onveranderd. De middag werd afgesloten met een debat onder leiding van mr. H. Vorsselman (Advocaat PlasBossinade, Groningen).
De kern van deze bundel vormt een weerslag van de op 6 oktober 2014 gehouden referaten. Aan de opstellen is een tweetal bijdragen toegevoegd. Mr. P.W. Blok, congresganger en ten tijde van het congres EUR-masterstudent, schreef een bijdrage over Het vorderingsrecht van de gekwetste. Prof. mr. J.B.M. Vranken – annotator van tal van standaardarresten over zorg- en shockschade – verzorgde in de hem zo kenmerkende stijl de uitleiding van deze bundel. Kort voor het verschijnen van deze bundel werd een deel van het Consultatievoorstel als wetsvoorstel ingediend.
Doelgroep
Dit boek is voor zowel de rechtswetenschap als de rechtspraktijk van groot belang. Wie aan de weg timmert, moet zijn vak bijhouden!
Bestellen
Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.